Шефовете, които сe подписват с голям подпис, са егоистични и склонни да поведат компанията към гибел, показват резултатите от ново американско проучване.

Изследването е проведено от Университета в Северна Каролина на базата на подписите на 605 управители на най-големите американски компании. Резултатите показват, че шефовете с големи подписи получават и по-голяма заплата.

Авторите на изследването определят нарцисизма като егоизъм, примесен със суета, безчувствено поведение и принизяване на останалите. Някои от тези черти имат отрицателно влияние, когато шефът трябва да взима важни решения.

Професор Шон Уанг, един от авторите на изследването, казва, че са взети предвид и стари изследвания. Резултатите показват, че по-големият подпис говори за по-голямо его.

Нарцистичните шефове инвестират повече в капиталови инвестиции и акции, а заплащат по-малко на съдружниците и подчинените си. Този тип ръководители имат по-голямо влияние, когато обкръжението им е несигурно. Резултатите от това проучване показват и че шефовете с големи подписи имат най-високи приходи.