България влиза в топ десет на света още при първото си участие на престижното международно състезание

Оулу, Финландия, 25 август, 2013 г. – Първият шампион на България по Въздушна китара, Жоро „Фотото” Николов се класира девети на Световния финал по въздушна китара. След невероятно силно представяне в първи кръг, „Фотото” се класира за втори кръг, в който се решава шампионската титла. В пряк двубой той победи опитния белгиец “Airgus”- трикратен шампион на Белгия и многократен участник на Световния финал с класирания само в първите десет. В крайното класиране тази победа спечели на „Фотото” девето място, след като трима души с равни резултати си поделиха шестото място. Световен шампион по Въздушна китара за 2013 стана американецът Ерик “Mean Melin” Мълин, който бе един от четиримата участници от САЩ във финала.
По думите на организаторите и на други състезатели, които участват за пореден път, това е много голям успех за държава, която още при първото си участие влиза в топ десет в условията на сериозна конкуренция от традиционно силни държави като САЩ, Белгия и Германия и Франция, които често влизат с повече от един състезател на Световния финал и винаги печелят позиции в първите десет. 
Състезанията от Световния финал по въздушна китара се проведоха за 18-та поредна година в град Оулу, Финландия, от 21-ви до 24-ти август. Освен самия финал програмата включва Dark Horses квалификационна сесия, която дава право на всеки участник в националните шампионати от цял свят да се състезава за място на финала, дори ако не е шампион на държавата си. Тази година квотата за Dark Horses беше 5 души. Именно със спечелване на първо място в тази надпревара американецът „Mean Melin” се класира на Световния финал и с неотразимо представяне стана Световен шампион.
Следващият сезон на българския шампионат по Въздушна китара започва през пролетта на 2014 г.