Наблюдава се огромен интерес към българските череши от руските супермаркети. За доставка на плодовете за Москва ще преговарят търговски от Русия и наши овощари утре. Това съобщи председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов.

Той подчерта, че за износ се търсят големи количества плодове от един и същи сорт, като стоката трябва да издържа до 14 дни при хладилни условия, за да се продава в добър търговски вид. В Русия нашите череши се предлагат обикновено от 1 юни до края на месеца.

През миналата година за първи път е осъществена доставка за Москва без посредници. Българските череши се транспортират до руската столица през Румъния и Украйна, но при необходимост може да се потърси маршрут през Европейския съюз, за да се избегнат размирните райони, коментира Трифонов. Той добави, че по време на срещите с руснаците ще се включат и търговци от Норвегия, пише „Монитор“.

Очаква се първите родни реколти да са готови около 15-20 май. На големите пазари в столицата обаче може да се намерят череши по 8 лева за килото, като търговците уверяват, че са от български градини. В Хасково пък цените са доста по-ниски и килото върви по 4 лева.

От Института по земеделие в Кюстендил не се ангажираха с прогнозна цена при продажбата на сладкия плод. „В момента се извършва обследване на реколтата, за да се види какъв е завръзът и какво е състоянието на съжденията. Първите ни впечатления са, че времето е дало отражение в определени територии и места. Окончателните резултати от обследването обаче ще станат ясни идния понеделник”, коментираха от Института.

Всяка година между 5 и 8000 тона череши се произвеждат в Кюстендилска област. Насажденията са от 16 ­ 18 000 декара и постоянно се увеличават. Въпреки лошите прогнози обаче все повече млади хора се връщат към отглеждането на масиви с череши.