За последното денонощие пожарните служби в страната са потушили общо 220 пожара, съобщиха от полицията.

Погасен е изцяло горският пожар, възникнал над село Искрец, община Своге. В погасяването на огъня се включиха общо 50 души с четири противопожарни автомобила, два джипа за гасене на пожари и хеликоптер. При пожара са унищожени 440 дка борова и 40 дка широколистна гора, както и две постройки. Работи се по установяване на причините за възникване на огъня.

Локализиран е и възникналият над село Кремиковци горски пожар. В събота огнеборците работиха по доизгасяване на отделни огнища, които се възпламеняват при пориви на вятъра. В гасителните действия участват противопожарни екипи с шест автомобила, автоцистерна и два автомобила на горското стопанство.

Пожарът между свиленградските села Студена, Михалич и Равна гора е под контрол. Огнеборци с осем противопожарни автомобила следят пламъците да не се разраснат, съобщи БНР.

Тепърва ще се оценяват щетите от пожара, който обхвана 20 хиляди декара. Неясни остават и причините за бедствието. Следствените действия ще започнат след окончателното ликвидиране на огъня.

В гасенето вчера участваха 200 души. Военен хеликоптер изля тонове вода над огнището. Разрастването му бе овладяно с помощта на верижни машини, които направиха просеки на пътя на огъня.

В събота пожарни екипи потушиха и пожар в кв. ”Лозенец” в Стара Загора в района на млечната кухня в града. Горели са сухи треви и храсти.