НС създаде Комисия за изясняване на обстоятелствата, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за снабдяване с електроенергия, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица.

Комисията се създава по инициатива на"Атака", които бяха подкрепени от "Коалиция за България" за необходимите 48 подписа за внасяне на проекторешението. При гласуването в пленарна зала решението за създаване на тази комисия беше подкрепено от общо 116 депутати от БСП, ДПС и "Атака", а 70 души от ГЕРБ гласуваха "против".

Неофициално комисията се отнася основно до срещата на президента Росен Плевнелиев с шефа на EVN Щефан Шишковиц във Виена, макар от "Атака" да заявиха, че в наименованието на комисията съвсем умишлено не са споменавани имена.

В своите мотиви от "Атака" посочиха, че взаимоотношенията на българските потребители с ЕРП-тата са един от най-сериозните проблеми в страната. Точно когато държавата се е опитала да защити интересите на своите граждани са станали известни срещи на високопоставени представители на едно дружество с високо поставени представители на държавата, посочи от името на "Атака" Илиян Тодоров. Според него се създава основателно съмнение за позицията на български институции и ангажименти, които те са поели, както и кое налага подобни срещи.

Трябва да стане ясно, че ние сме правова държава, в която законите важат и да направим така, че българското общество да разбере цялата истина, посочи Явор Куюмджиев от "Коалиция за България" по време на дебатите по предложението.

Държавният глава не се е срещал с шефа на едно от ЕРП-тата просто така - той го прави в период, в който българската държава най-после се опитва да защити потребителите, повтори Магдалена Ташева от "Атака" и добави, че ЕРП-тата системно, дългогодишно, непрозрачно и непазарно са раздували своите разходи и това го е доказал независим одит.

Тези ЕРП в последните седмици са ангажирали куп лобисти, за да ни обясняват какво трябва да правим и как да се държим и точно в този период българският президент е поканен в един апартамент на един хотел, за да бъде ухажван, убеждаван и обработван, за да може едно от тези дружества да продължи да граби българския народ, обяви Ташева.

Срещу създаването на комисията се обявиха очаквано от ГЕРБ чрез зам.-председателя на партията Цецка Цачева. Тя обвини левицата, че нито един представител на ръководството на БСП не се е подписал под проекторешението, защото ги е срам от него. Цачева припомни действията на мнозинството на ГЕРБ, когато партията на Борисов също е имала идеи за разследване на тогавашния президент Георги Първанов.

Тогавашното решение беше обявено за противоконституционно от Конституционния съд, припомни Цачева. "Сгрешихме и си го признавам, нека не допускаме отново тази грешка", призова Цачева. Според нея подобна комисия е ненужна, защото първата част от нейното наименование се отнася до обекта на работа на няколко други комисии в Народното събрание, които вече съществуват. Цачева дори обясни, че срам изпитва и председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай от ДПС.

Изказването на Цачева принуди Таско Ерменков от БСП да я обвини, че е излъгала няколко пъти. "Има поне двама представители на ръководството на БСП - Жельо Бойчев и Деница Караджова. Втората ви лъжа, че не присъства председателят на енергийната комисия - г-н Аталай, той стои ето там", посочи Ерменков. Третата лъжа на Цачева е била, че ЕРП са приватизирани по време на Тройната коалиция - те бяха приватизирани по времето на НДСВ на 70%, а останалите 30% от правителството на ГЕРБ, припомни Ерменков.

Председател на новата комисия ще бъде депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, реши Народното събрание. Не се прие предложението на ГЕРБ за председател да бъде издигнат техният депутат Данаил Кирилов. Зам.-председатели ще бъдат Явор Куюмджиев от БСП и Мустафа Карадайъ от ДПС, а членове на комисията са още Данаил Кирилов, Делян Добрев и Александър Ненков от ГЕРБ, Красимир Янков и Филип Попов от БСП, Петя Раева и Дурхан Мустафа от ДПС и Николай Александров и Любомир Владимиров от "Атака".

Парламентът ще заседава днес до 17 ч., решиха депутатите. Утре – петък ще бъде отменен парламентарният контрол, като и двете предложения, дошли от левицата са с цел да се приеме Законът за МВР, който започна да се гледа вчера на второ четене.