Разследването за незаконно подслушване на МВР зацикли. Причината - внезапната смърт на експерта, нает от прокуратурата да изследва специалния крайслер, който обикаляше из София, докато по документи уж бил в гаража.

Професор Евгений Николов, шеф на Националната лаборатория по компютърна вирусология в БАН, загинал в катастрофа на 17 юли - месец, след като прокуратурата повдигна обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че е допускал безконтролно слухтене, пише "Труд".

Приживе проф. Николов единствен от българските специалисти е заявил категорично, че крайслерът е годен да подслушва и записва от разстояние и в него могат да се намерят доказателства за това.

"Смъртта му забави делото за автомобила на МВР. Ако не беше тя, вече щяхме да имаме експертиза, доказваща, че с него се е подслушвало", заяви източник на обвинението.

Националната лаборатория по компютърна вирусология е единственото научно звено в България, специализирано в комуникационната и информационна сигурност. Професор Николов беше признат авторитет в тази област у нас и в Европа. Държавното обвинение и преди е разчитало на него. Той извърши експертиза на записите по случая "Мишо Бирата".