Прокуратурата повдигна обвинение на ръководителя на политическия кабинет на Пламен Орешарски Мария Дивизиева.

На Дивизиева не й е взета мярка за отклонение. "Обвиняват ме в престъпление по член 248, ал. 3, че съм помагала и умишлено улеснила полковник Петър Петков да представи неверни сведения по програмата, каза Мария Дивизиева.

Според нея става дума за някакво доста сериозно недоразумение. "Включително ме обвиняват за период от време, в по-голямата част от който аз не съм била на тази позиция като зам.-министър и ръководител на управляващия орган на оперативната програма. Надявам се това недоразумение бързо да бъде изчистено и прокуратурата много бързо да си свърши работата – обективно и безпристрастно. Няма нужда да казвам – не съм извършила престъпление. Както аз така и колегите ми сме вършили работата си абсолютно законосъобразно, професионално", каза тя и благодари на колегите си за огромните усилия, които са положили тази оперативна програма да бъде най-успешната за този период от време.

БГНЕС припомня, че началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева бе призована от прокуратурата да се яви днес в сградата на ДАНС за повдигане на обвинение. Това е втора призовка за Дивизиева, след като на 28 април, когато първата бе занесена в Министерския съвет, се разбра, че тя е в отпуск.

На 28 април Дивизиева заяви пред БГНЕС, че няма притеснения, че е изпълнявала задълженията си професионално и законосъобразно. "Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването". "Днес бях призована по телефона и тъй като съм в отпуск извън София впоследствие призовката получи моят технически сътрудник. Ще бъда в отпуск до изясняване на твърденията по случая", каза тогава Дивизиева.

На същата дата на висшите съдии Веселин Пенгезов и Петър Петков бе повдигнато обвинение за злоупотреба с евросредства, като Пенгезов е с 4 обвинения.

Разследването е от 2010 г. за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет" и е спечелен от Военно-апелативният съд, когато Пенгезов е бил негов председател. Стойността му е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв. Пенгезов е бил проверяван във връзка с изхарчените европари и след финансов одит му е наложена глоба от 5000 лв. Впоследствие обаче и тя била отменена от съда.

След решението на военно-апелативният съд главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искания за временно отстраняване от длъжност на обвиняемите полк. Петър Петков, председател на Военно - апелативен съд – София и Веселин Пенгезов – председател на апелативен съд гр. София.