За смъртен случай от инфаркт във Видин, до който се е стигнало поради липса на кардиологично лечебно заведение в града, съобщават от федерация „Български пациентски форум", цитирани от Дарик радио.
На 1 май специалистът по пневмология и фтизиатрия от болницата във Видин д-р Илия Венков издъхнал след инфаркт, докато чакал линейка да измине разстоянието от 140 километра от най-близката кардиологична болница във Враца.
От пациентската организация определят случилото се като „скандално" и уточняват, че човешкият живот можеше да бъде спасен, ако дунавският град разполагаше със своя специализирана болница.
Преди месец пациенти и лекари от Видин протестираха срещу отказ на Здравното министерство да даде лиценз на частно кардиологично лечебно заведение в техния град. Тогава те уточниха, че въпросната болница, която е жизненонеобходима, вече е построена и готова да започне работа.
От ведомството обаче обясниха пред Дарик, че лиценз все още не е издаден заради законови несъответствия, които трябвало да бъдат отстранени.