Руският президент Владимир Путин забрани всякакви митинги или протести по време на Зимните олимпийски игри в Сочи, които ще се състоят от 7 до 23 февруари. Това става ясно от публикуван днес указ на държавния глава.

Според президентския указ, датиран от 19 август, но публикуван днес в Държавен вестник, "събрания, протести, митинги и походи..., които не са свързани с провеждането на Олимпийските игри и са планирани между 7 януари и 21 март в районите, където мерките за сигурност ще бъдат засилени, ще се проведат в друг момент".

Указът фактически забранява всякакви струпвания на хора и по време на Зимните олимпийски игри близо до олимпийските съоръжения. По-малко от шест месеца преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Сочи Русия е подложена на критики, главно от неправителствени организации и активисти на хомосексуалните, които призоваха страната да бъде лишена от игрите през 2014 г. като протест срещу "антигей" закон.

Путин утвърди през юни противоречив закон, наказващ всеки акт на хомосексуална "пропаганда" пред непълнолетни. Той беше възприет като дискриминационен от правозащитниците.