Началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева е призована от прокуратурата да се яви в четвъртък в сградата на ДАНС, където се очаква да й бъде повдигнато обвинение.

Това е втора призовка за Дивизиева, след като на 28 април, когато първата бе занесена в Министерския съвет, се разбра, че тя е в отпуск. На същата дата на висшите съдии Веселин Пенгезов и Петър Петков бе повдигнато обвинение във връзка с проект за "прозрачност във военните съдилища", финансиран по оперативната европрограма "Административен капацитет" (ОПАК).

На 28 април, когато на двамата висши магистрати бяха повдигнати обвинения, Дивизиева заяви, че няма притеснения, че е изпълнявала задълженията си професионално и законосъобразно. "Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването".

"Днес бях призована по телефона и тъй като съм в отпуск извън София впоследствие призовката получи моят технически сътрудник. Ще бъда в отпуск до изясняване на твърденията по случая", каза още Дивизиева.

След решението на военно-апелативният съд главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искания за временно отстраняване от длъжност на обвиняемите полк. Петър Петков, председател на Военно - апелативен съд – София и Веселин Пенгезов – председател на апелативен съд гр. София.