"Модерен театър" скоро може да има нов стопанин. Сградата, която е паметник на културата, се продава, като началната цена е 2,3 млн. евро. Продавачът е фирма на израелеца Офер Мирецки, а имотът най-вероятно е част от "Оркид лоджистикс центърс". Фирмите на Офер Мирецки са регистрирани в офшорната зона Сейнт Винсент и Гренадини. Допреди 2 години имотът е бил собственост на дружество "Кохав", управлявано от Офер Мирецки. Съдружници в него са израелската фирма "България дивелъпмънт и туризъм" и "Крокет", отново регистрирано в Сейнт Винсент и Гренадини. Съотношението между двете дружества в собствеността на капитала е 70 към 30.

На практика "Модерен театър" се продава от октомври 2012 г. В момента има трима кандидати за купувачи - една международна компания и няколко български предприемачи. Плановете им са различни - да превърнат културната светиня в кабаре, ресторант или офис сграда.

"Очакваме преговорите да бъдат финализирани през септември", съобщиха близки до фирмата продавач. Имало шанс двете страни да си стиснат ръцете до средата на месеца.

През 2010 г. руснакът с израелски паспорт Офер Мирецки беше експулсиран от страната заедно с брат си Роман Мирецки и мафиота Константин Циганов.

Официално бизнесът на Офер Мирецки е свързан предимно със строителство на молове у нас.