Може да няма характеристиките на контролер за PlayStation4, но този джойстик е направил нещо удивително: приземил е човек на Луната.

Джойстикът ще бъде продаден на търг с начална цена 5900 паунда (10 000 долара). Името му е Rational Hand Controller (RHC) и е използван от астронавта Дейв Скот. Устройството е летяло до лунната повърхност на борда на лунния модул на космическия кораб Аполо 15. Очаква се цената на този исторически джойстик да достигне 180 000 паунда (300 000 долара), когато се проведе търгът по-късно този месец.

Устройството е част от лунния модул на Аполо 15. Това е четвъртата американска мисия до Луната, през август 1971 г. Пътуват двама астронавти, командирът Дейв Скот и пилотът Джеймс Ървин. Те са седмият и осмият човек, които стъпват на лунната повърхност. Когато Аполо 15 се намира на 914 метра от мястото за приземяване на Луната, командир Дейв Скот забелязва, че корабът се отклонява от курса си. Тогава джойстикът влиза в действие, за да се върне летателният апарат обратно в курса на пътуване.

Джойстикът се продава с писмо от две страници за автентичност, подписано от командир Дейв Скот. Устройството е произведено на 3 март 1969 г. Това се доказва от оригиналната табелка на джойстика. Онлайн търгът ще започне на 15 май.