„Разговорите за нови разходи, които се споменават през последните дни от управляващите, приличат на подготовка за нова актуализация на бюджета през месец септември или октомври". Това каза Александър Ненков от ГЕРБ на специална пресконференция в централата на партията.

Всички изказвания на депутати от БСП или ДПС са свързани с увеличаване на разходите до края на тази година и началото на следващата, увери депутатът от ГЕРБ. „Става въпрос за това, че директорът на НЗОК казва, че трябват още пари за здравеопазване. Още пари за отбраната или например изказването на Метин Казак, че има идея да се увеличи минималната работна заплата от октомври", допълни той. Управляващите трябва да разсъждават държавнически по отношение на разходите, които предприемат, каза още Ненков.

„Нямаме нищо против социалните помощи, но те трябва да са много ясно обосновани икономически. Бюджетът е разпределен по пера и всяко едно вземане на пари трябва да бъде направено или със заем или чрез вземане на средства от друго перо", обясни още Ненков и продължи, че детските надбавки трябва да бъдат обвързани с определени ангажименти. Той даде пример с това децата да бъдат записани в детска градина, за да може родителите им да взимат надбавки.

„Не мога да приема критика от БСП, защото хората не са забравили, че преди да дойде ГЕРБ на власт, пет от седемте оперативни програми бяха спрени именно заради това, за което Димчо Михалевски обвинява ГЕРБ", коментира Ненков изказването на депутата от БСП Димчо Михалевски, който каза по-рано днес, че строителният бранш бе съсипан през последните години. „Добре си спомняме как се раздаваха поръчки, като пример за това е една афера – „батко и братко". Не им прави чест точно на този хора да обвиняват ГЕРБ за това и едва ли не крадецът вика –„Дръжте крадеца", допълни тезата си народният представител от ГЕРБ.

Предложената от БСП промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП) е позитивна идея, каза Ненков и съобщи, че тя ще бъде подкрепена от ГЕРБ. „Ние също сме правили такива промени с цел да има сериозна прозрачност по отношение на това кои фирми и как печелят обществените поръчки", допълни той. Не е вярно, че фирмите в строителния сектор, които са печелили обществени поръчки през последните години, са създадени от ГЕРБ или да са свързани по някакъв начин с партията, увери "герберът".