Майкрософт съобщи, че генералният директор Стив Балмър ще се пенсионира до 12 месеца.

"Никога няма идеален момент за подобен акт, но сега това е правилният момент", съобщи Балмър в комюнике. "Първоначално смятах да се пенсионирам по средата на трансформацията на нашата копания в компания на устройства и услуги. Нуждаем се от генерален директор, който да бъде тук дълго време за тази нова посока", допълни той.

Балмър стана генерален директор през 2000 г., когато съоснователят Бил Гейтс се оттегли от ежедневната дейност на компанията. По това време Майкрософт беше безспорен лидер в технологичния сектор и най-голямата компания в света по пазарна стойност.

Но в последните години компанията изпитва затруднения, тъй като клиентите започнаха преход от настолните компютри и лаптопите към мобилните устройства. Макар нейният софтуер Уиндоус да се използва от мнозинството персонални компютри, Майкрософт има малко влияние в бързо разрастващите се отрасли на таблетите и смартфоните. След съобщението акциите на Майкрософт нараснаха с близо 9% в предпазарната търговия.

57-годишният Балмър ще продължи да бъде генерален директор "и ще ръководи Майкрософт в следващите стъпки на трансформацията й в компанията на устройствата и услугите, която помага на хората да вършат дейностите, които най-много ценят", се казва в комюнике на компанията, публикувано в Редмънд, Вашингтон.

Бордът на директорите е назначил специален комитет, който да направлява процеса, ръководен от независимия директор Джон Томпсън. В него влизат Гейтс, Чък Носки и Стив Луксо.

Майкрософт работи с компанията за подбор на ръководни кадри Heidrick & Struggles International и ще разгледа както вътрешни, така и външни кандидати. "Като член на комитета по планирането на следващия генерален директор ще работя в тясно сътрудничество с другите членове на борда, за да определим прекрасен нов генерален директор. Щастливи сме, че Стив ще изпълнява ролята си, докато нов генерален директор поеме тези задължения", заяви Гейтс.