Народното събрание успя да започне работа по програма в 09:00, след като в залата се събра нужният кворум.

122-ма народни представители от "Коалиция за България", ДПС и "Атака" се регистрираха в началото на заседанието, а веднага след тях в зала влязоха и депутатите от ГЕРБ.

Точка първа от днешното заседание е обсъждане създаването на анкетна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР и нерегламентираните срещи на техни ръководители с представители на българската държава и политически лица.

Комисията се отнася основно до срещата на президента Росен Плевнелиев с шефа на EVN Щефан Шишковиц във Виена и влезе в дневния ред по предложение на "Атака", които бяха подкрепени от "Коалиция за България" при събирането на необходимите 48 подписа.

"Едни от най-сериозните проблеми на българските потребители са взаимоотношенията им с ЕРП-тата, които бяха продадени по времето на Сакскобургготски", припомни депутатът от "Атака" Илиян Тодоров при представянето на мотивите за създаването на тази комисия.

По думите му хората имат големи проблеми с качеството на услугата от години, а през последните месеци дружествата са решили да прихващат незаконно средства, което влошава състоянието на НЕК.

Ръководни кадри на тези дружества се издигаха до високи позиции, а партийни фигури заемаха висши длъжности в тяхното управление, посочи Тодоров.

"Станаха известни и срещи на високопоставени представители на едно дружество с високо поставени представители на държавата", добави той, имайки предвид срещата на Плевнелиев с Шишковиц. Според "Атака" се създава основателно съмнение за позицията на български институции и ангажименти, които те са поели, както и кое налага подобни срещи. "Станаха известни някои практики, които са основа за нерегламентирано изтичане на капитали от страната", заяви Тодоров и бе категоричен, че обществото има нужда от отговори на тези въпроси, а единственият начин това да се случи е чрез създаване на анкетна комисия.