Милиардерът Карлос Слим договори сделка за “Телеком Австрия”, който е собственик на българския оператор

Третият по богатство в света - мексиканският милиардер Карлос Слим, до няколко месеца ще е новият собственик на “Мтел”. Една от компаниите на бизнесмена - “Карсо телеком”, която е част от “Американ мовил”, е поискала от Комисията за защита на конкуренцията разрешение да придобие контрол върху “Телеком Австрия”, а чрез него и над българския оператор, който е собственост на австрийците.

От купувача очаквали сделката да бъде одобрена до два месеца Разрешение за нея трябва да бъде дадено и от антимонополните органи във всички страни, където “Телеком Австрия” има оператори. Освен България и Австрия това са Сърбия, Хърватия, Словения, Македония, Беларус и Лихтенщайн.

До сделката се стигна, след като в края на април от“Америка мовил” обявиха, че са постигнали споразумение с австрийското правителство да получат мажоритарен дял в “Телеком Австрия” срещу 1,96 млрд. евро и инвестиции от още 1 млрд. за увеличение на капитала на оператора. В момента компанията на Слим има 26,81% в телекома, държавният австрийски фонд OeiAG е с 28,42 на сто, а дребни акционери имат 44,76%. Споразумението предвижда австрийското правителство да остане с минимум 25% плюс една акция и да може да предлага изпълнителен директор и председател на борда.

Карлос Слим ще има между 71 и 75% дял. Придобиването на мажоритарен дял в “Телеком Австрия” е част от стратегията на мексиканския милиардер да разшири бизнеса си извън Латинска Америка

“Телеком Австрия” е един от водещите оператори в Югоизточна Европа с 24 млн. клиенти в осем държави. В групата работят над 16 000 служители, а годишните приходи са над 4,33 млрд. евро.

Мексиканската компания се сблъсква с все по-сериозни регулации в Мексико и нарастваща конкуренция в Латинска Америка. Регулаторните органи в Мексико се опитват да наложат нови правила за услугите с фиксирани цени. Законопроектът с промените е подкрепян от мексиканския президент Енрике Пеня Нието. Според текстовете компании с повече от 50% пазарен дял ще трябва да споделят своите мрежи с конкурентите си. Регламентът предвижда цялостно отваряне на мексиканския телекомуникационен сектор към чужди инвеститори и по този начин се очаква да сложи край на монопола на два от най-големите пазари. В бъдеще ще са възможни неограничени преки чуждестранни инвестиции в сектора на телефоните и интернета, както и на телевизионния пазар. В резултат на това печалбите на оператора на местния пазар ще се свият с 1 млрд. долара в следващите три години, твърдят анализатори.


Освен това милиардерът смята, че кризата е подходящ момент да стъпи на пазара в Европа, тъй като цената на активите пада и има възможност за изгодни покупки
А голяма част от европейските телекомуникационни компании може да се нарекат лесна плячка, тъй като имат да погасяват дългове заради лицензи и други инвестиции, за което са притискани от банките. Досега амбициите на Слим в Европа обаче не се увенчаваха с успех. През 2012 г. той влиза в холандската телекомуникационна компания KPN. Предложението за придобиване на мажоритарен дял обаче се провали. Тогава главният изпълнителен директор на KPN Елко Блок заяви, че нищо все още не е решено окончателно и Слим можел да поднови преговорите. Блок уточни, че предложената от “Америка мовил” цена от 2,40 евро на акция е твърде ниска.

Карлос Слим от години е в челната тройка на най-богатите хора в света,
а през 2012 г. оглави класацията. Богатството му обаче се стопи с 10,9 млрд. долара от началото на 2014 г., след като акциите на “Америка мовил” поевтиняха с 14%. Нетното му състояние се оценява на 62,9 млрд. долара.

Влиянието на бизнеса на Слим в Мексико е толкова силно, че послужи за реклама на ресторант в столицата, който обяви, че е “единственото място в Мексико, което не принадлежи на Карлос Слим”. През последните 10 години е вложил 60 млрд. долара в Латинска Америка, а миналата година финансира с 250 млн. долара изпадналия във финансови затруднения в. “Ню Йорк таймс”.

Слим е роден през 1940 година в Мексико. Син е на ливански имигранти и е шестото и най-малко дете в семейството. Завършва инженерни науки в Универсидад насионал аутонома де Мексико. През 1967 година се жени за Сумая Домит Хемайел, имат шест деца. Съпругата му умира през 1999 година.

На 26 години състоянието на Карлос Слим вече възлиза на 40 млн. долара. През 90-те години на миналия век купува “Телмекс”, която сега притежава 90% от фиксираните линии в Мексико. Слим държи още телекомуникационните компании “Телсел” и Америка мовил” - най-големия мобилен оператор в Латинска Америка, който има близо 250 млн. абонати и годишни приходи от 56,9 млрд. долара. Друга негова компания - “Импулсора дел Десароло и ел Емплео”, се занимава с инфраструктурни и енергийни проекти. Годишната печалба от целия му бизнес се оценява на 18,5 млрд. долара.

В същото време живее скромно - определя си месечна заплата от порядъка на 20 000 евро, няма частен самолет, кара мерцедес и джип “Събърбън”.

Слим твърди, че излишният лукс трябва да се избягва,  за да се осигури стабилност и в най-лошите времена. “Богатството е като градина. Можете да споделите с другите получения плод, но не можете да поделите самата градина. В нея вие трябва да влагате, за да расте, за да става по-голяма и разнообразна”, казва милиардерът. Като главна своя ценност определя семейството. Вероятно е така, предвид че през целия си живот Слим никога не е попадал в жълтата преса с каквито и да е пикантни подробности от личния си живот. За него се знае още, че много обича бейзбол и екотуризъм.

Според анализатори Карлос Слим се смята и за най-богатия собственик на футболен клуб в света. Той притежава два от първодивизионните мексикански футболни клубове – “Пачука” и “Леон”.

Наскоро милиардерът препоръча на затруднените финансово държави да увеличат пенсионната възраст до 70 години, за да стабилизират икономиките си. Според него пенсионната възраст трябва да отразява увеличената продължителност на живота. Слим смята, че за хората над 60 години идеалният график би бил да работят по 10 часа три пъти седмично. Така те щели да имат повече време за иновации и креативност.