Данъчните в Гърция отново са се натъкнали на масови нарушения по туристическите обекти в страната и по-специално на островите, където думите касова бележка или фискален бон са непознати, съобщава в. "Етнос".

Проверките на Службата за борба с финансовите престъпления е установила фрапиращи нарушения, свързани с неплащането на данъци и незаконна търговия с напитки.

Над сто екипа на службата са извършвали проверки в периода от 6 до 18 август. Стопроцентови нарушения са констатирани на островите Санторини, Евбея, Родос, Миконос, Парос, Крит, Тинос и на Халкидики.

Властите са наложили глоби и са издали постановления за запечатване на 13 заведения. В някои от проверяваните обекти не са водени дори никакви официални счетоводни документи.

Инспекторите се жалват, че никой по островите не издава касови бележки или фискални бонове, въпреки че наскоро правителството в Атина намали от 23 на 13 на сто данъка добавена стойност в общественото хранене.

Целта на акцията на финансовото министерство е да се сложи ред при събирането на данъци в приходната част на бюджета, която засега изостава съществено. Кабинетът пое ангажимент пред международните кредитори на страната да ускори събираемостта на приходите, така че до края на годината да има по-голям излишък в бюджета.

Миналата седмица жители на гръцкия остров Крит, разгневени от разследвания за данъчни измами, заплашиха няколко служители на финансовото министерство и ги изгониха от града.

Данъчните измами и слабото събиране на данъци са сериозен проблем в силно задлъжнялата Гърция, която беше изправена пред фалит, преди да получи помощ в размер на 240 милиарда евро от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. В рамките на споразуменията тройката международни кредитори поискаха реформи в системата за събиране на данъци в Гърция, за да се помогне за увеличаване на приходите.