Google е подал документи за патентоване на нова технология за автоматична настройка на сигурността на телефона. Чрез нея смартфоните ще са по-сигурни, смятат от компанията.

Системата следи постоянно къде се намира потребителят и неговият смартфон. Когато той е на предварително зададени "доверени" места, нивото на защита ще е по-ниско. Например екранът ще може да се отключва само с плъзване на пръст по него.

В моментите, когато потребителят е извън сигурните зони, степента на защита ще се увеличава автоматично. Така смартфонът може да иска код за отключването на екрана например.

Идеята на интернет гиганта е да се постигне оптимален баланс между сигурност и удобство. "Някои потребители са против редовното въвеждане на пароли и деактивират функциите за сигурност напълно, което оставя устройството незащитено и увеличава риска за кражба на данните на потребителя", пише компанията в документацията на патента.

Локализирането на устройството може да се извършва по няколко начина. Освен с GPS, може да се използват мрежови адреси и други критерии, които да подсказват на системата, в каква зона се намира смартфонът в дадения момент.

Google не изключва дори и вариант за няколко различни пароли за достъп, които да активират различни готови настройки. Това ще позволи и на потребителя да определя какво ниво на сигурност иска от смартфона си в дадената ситуация.