Бившият президент Георги Първанов и ексдепутатката от левицата Татяна Дончева смятат да сформират нов политически проект, който се очаква да стане факт до края на есента, съобщава бТВ, цитирайки източници от парламентарната група на БСП.

Дончева и Първанов смятали да поканят към движението и част от депутатите от Коалиция за България.

Все още не е ясно дали новият проект ще се регистрира като политическа партия и кога, но замисълът на организаторите бил в българският политически живот да се появи алтернативно ляво. Все още движението нямало и име.

Въпреки че част от народните представители очакват проектът да бъде обявен до месец, други техни колеги са скептични и твърдят, че Първанов и Дончева не биха се появили рамо до рамо в общ проект. Според тях, плановете на Първанов за бъдещето на БСП минавали през издигането на ново лице за лидер на БСП, а не през разцепването й. Смята се, че най-подходящото лице от лагера на „първановистите" е това на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Още докато беше действащ държавен глава, Георги Първанов стартира проекта „АБВ", който обяви като експертен, а не политически. Татяна Дончева пък инициира „Движение 21", към което се присъединиха малка част от левите политици и активисти на „Позитано" 20, сред които и настоящи депутати.