Започваме инициатива, която сме нарекли "извънпарламентарен контрол", съобщи заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

От партията смятат да контролират институциите, изпращайки им въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация. Първите си въпроси Атанасов вече е изпратил по-рано днес. Той пита министъра на финансите Петър Чобанов с каква служебна обществена информация е разполагал той, когато е назначил Николай Попов за заместник-директор на Агенция "Митници". Ние питаме този човек как ще борави с класифицирана информация, след като през 2009 година, когато той е бил началник на столичната дирекция за борба с организираната престъпност, му е отнет достъпа до класифицирана информация. Достъпът му е отнет заради съмнително поведение, този акт на отнемане е обжалван и е бил потвърден, отбеляза Атанасов.

Той поиска от министър-председателя Пламен Орешарски да им предостави цялата служебна информация, която е съпътствала заповедта за назначаването на Емил Иванов за областен управител на София-област. Той пита премиера дали преди да назначи Иванов се е запознал с докладите и констатациите на Сметната палата за периода 2005-2009 година за дейността на областната управа на София-област, когато областен управител отново беше Емил Иванов.

От ДСБ имат намерения да продължават да задават въпроси свързани с кадровата политика на управляващите и дейността на митниците, както и въпроси, свързани с енергийния сектор, обществените поръчки. Възможностите за извънпарламентарен контрол са много по-широки от възможностите за парламентарен контрол, защото по време на парламентарния контрол могат да се задават въпроси само към изпълнителната власт, подчерта Атанасов.

Откакто е съставено това правителство не сме чули сериозни въпроси към кабинета в рамките на парламентарния контрол. Затова ще използваме като инструмент за контрол на властта Закона за достъп до обществена информация. За съжаление сегашната парламентарна опозиция в лицето на ГЕРБ е пасивна, не чуваме адекватните въпроси да бъдат задавани в парламента за това ще задаваме тези въпроси по реда за Закона за достъп до обществена информация, обясни Атанасов.

От партията днес признаха, че са изненадани от реакцията на Русия във връзка с боядисването в розово на паметника на Съветската армия. България се е извинявала два пъти за действията си през 1968 година и ние сме много изненадани от реакцията на Русия, тя е твърде нахална, коментира Албена Палпурина от националното ръководство на ДСБ. Според нея Русия не може да се държи с България все едно е руска губерния.