“Имаше изтичане на информация във връзка с автобуса и извеждането на депутатите. В момента се разследва как се е стигнало до там и съответния служител ще бъде отстранен. Към момента съм създал работна група, искам да бъдат разписани ясно процедурите и правилата за действие при такива кризисни ситуации”. Това обяви в TV7 вътрешният министър Цветлин Йовчев.Той коментира и последната информация около “Килърите 3”, че именно те са отговорни за убийството на Георги Илиев: “Има данни задържаните да са поръчители на убийството на Георги Илиев, но трябва да оставим колегите да си свършат работата.”

Цветлин Йовчев призна, че до момента не е имало по-сериозна разработка, свързана с трафика на наркотици: “До момента, в който подписвах СРС-та, не се натъкнах на случай, в който да имаме сериозна разработка, която да касае трафика на наркотици. Тезата, която се развива, че е разбит едва ли не наркотрафика през страната, че няма сериозно организирани престъпни групи, не мога да я приема. Няма как една махленска банда да договори примерно купуването на наркотици от Южна Америка и да го транспортира. Създадени са екипи съвместно с прокуратурата, които да работят и се надявам, че за кратък период от време ще имаме разкрития.”

Вътрешният министър коментира и закриването на СОТ. Имам съмнение, че СОТ-ът е наеман като подизпълнител на охранителни фирми. Това показва, че сме извършвали охранителна дейност, от която някой друг е печелил. Има сигнали, че автомобили на МВР са реагирали на чужди сигнали. Закриването на СОТ засяга много сериозно нечии интереси.”

Цветлин Йовчев отговори и на въпрос за подслушванията. Според него в момента ефективността от тях нараствала с пъти. Те били по-малко, но много по-ефективни.

Вътрешният министър коментира и уволненията на шефове на регионални дирекции в страната. “Причините да бъдат сменени са свързани с техните резултати, които постигат. За мен те са незадоволителни. Мога да гарантирам, че няма никакви политически мотиви и аргументи при смяната им. Ако някои считат, че центърът на тежестта им не е в МВР, а някъде навън и дължат кариерното си развитие на фактори отвън, разбира се не могат да останат на такива постове.”