Агенция "Ройтерс" публикува анализ, предвиждащ добро бъдеще за чуждите инвестиции у нас и отваряне на нови работни места. В материалът акцент се поставя конкретно върху развитието на производството на авточасти, което би могло да спомогне за икономическия растеж на страната.

Така например един от най-сериозните инвеститори в Русе са германските производители на автомобилни части Witte Automotive, които работят с големи производители на коли като Ford. Благодарение на стратегическото си разположение и границата си с Румъния, крайдунавският град е апетитна хапка за множество чуждестранни инвеститори, в това число такива от Япония и Южна Африка. Според председателя на Аутомотив Клъстер България, Тил Трукенмюлер, индустрията се разраства, а с нея и интересът към нови инвестиции у нас също расте.

Наред с това не бива да се пропуска и планът на Witte's Bulgaria unit да разшири своето производство тази година. Те ще удвоят съществуващите работни места на около 260 и очакват увеличаване на приходите до 25 милиона евро за разлика от скромните милион евро, с които са стартирали в Русе през 2010г.

Проучванията на родните специалисти в бранша показват, че износът на авточасти от България се е удвоили и е достигнал размер до милиард евро, което представлява 4,5 % от износа на цялата страна или 2,5% от БВП.

Според "Ройтерс" България обаче все още е далеч от икономически бум, заради вътрешни проблеми като лошата инфраструктура и слабата подготовка на специалистите. Тези фактори могат да попречат на положителната промяна в икономическата среда. Въпреки това обстановката малко по малко се подобрява и все повече производители на части са привлечени от добрите условия за инвестиция у нас, включващи добрата локация на страната ни, ниските данъци и евтината работна ръка.