Всички са чували стократно колко са вредни цигарите, но има и някои случаи, в които те могат да помогнат - по причини, както се казва, необясними за науката.

Въпреки че в дългосрочен план цигарите могат да поразят по най-ужасяващ начин организма и да доведат до преждевременна смърт, има пет възможни ползи от пушенето, които изброява "Лайв сайънс".

Пушенето намалява риска от операция за смяна на коляното

Много пушачи са готови да се разорят вместо да откажат цигарите, но поне ще си спестят скъпа операция на коляното. Изненадващи резултати от ново изследване разкриват, че рискът да им се наложи да сменят изцяло коляното си е доста по-малък.

Каква може да е връзката? Ами, подобни неща се налагат много по-често на хора, които водят здравословен начин на живот като например редовно правят джогинг. Или пък на хората със затлъстяване, какъвто проблем пушачите рядко имат.Никотинът въздейства върху частта от мозъка, наречена хипоталамус, поне при опитните мишки, както показва изследване на Йейл от юни.

Разбира се, никой уважаващ себе си лекар би предписал цигари на пациентите с проблеми в теглото, като се има предвид токсичният им багаж.

Пушенето намалява риска от смърт след инфаркт

В сравнение с непушачите, при пушещите, преживели инфаркт, се наблюдава по-ниска смъртност, както и по-добро реагиране на два вида терапии за премахване на плаката от артериите - ангиопластика и фибринолитична терапия.

Има обаче "врътка" - при пушачите именно димът води до натрупване на мазнини и плака по стените на артериите и до стесняването им, така че, според една от теориите, те получават първия си инфаркт на много по-ранна възраст (средно 10 години по-рано), когато организмът им все още има сили да се справи.

Според изследване от 2005 г., възрастта не е единственото обяснение за този ефект и парадоксът все още съществува. Засега няма други теории.

При пушачите лекарството клопидогрел действа по-добре

Това е лекарствен продукт, който потиска слепването на тромбоцитите и така намалява опасността от развитие на тромби, предизвикващи запушване на кръвоносните съдове, което води до инсулти и инфаркти.

Изглежда цигарите му помагат да си върши работата.

Корейско изследване от миналата година надгражда откритието на харвардски учени от 2009 г., че поне от 10 цигари на ден... има полза. Изглежда нещо в дима активира определени протеини (цитохроми), които "задействат" клопидрогрела.

Отново - нито един лекар не би прибягнал до такава рецепта, но тази и останалите ползи от пушенето разкриват, че все пак тютюнът, като много други токсични растения, може да има и терапевтична стойност.

При възрастните пък е установен лек защитен ефект по отношение на остеопорозата. Според учените е възможно никотинът в тютюна да предотвратява разграждането на костната тъкан и хрущялите.

Пушенето намалява риска от Паркинсон

Редица изследвания доказват подобна странна връзка - дългогодишните пушачи изглежда имат някаква защита срещу болестта на Паркинсон, и това не се дължи на факта, че много от тях умират преждевременно по други причини.

Най-скорошното мащабно проучване открива, че броят на годините, прекарани в пушене, а не броят на цигарите на ден, оказват по-силен защитен ефект.

Учени от Харвард са сред първите, предоставили стабилни доказателства. Според изследване от 2007 г. ефектът намалява след отказване на вредния иначе навик. Разбира се, те заключват научно, че си нямат и представа защо това е така.

Пушенето намалява риска от затлъстяване

Това го знаят от практиката повечето пушачи - спрат ли цигарите, започват да трупат килограмите. Всъщност, известно е от векове - още на племената в предколумбовата Америка. Никотинът в цигарения дим потиска апетита.

Не случайно тютюневите компании от 20-те рекламират цигарите на жените именно с обещанието, че благодарение на тях ще се вталят.

Редица проучвания потвърждават, че възвръщането на килограмите е една от главните психологически пречки пред отказването на цигарите - на второ място единствено след непреодолимото пристрастяване.

Тази взаимовръзка обаче е сложна. Самият никотин както потиска, така и стимулира апетита, но пушенето предизвиква промени в навиците, които карат хората да похапват по-малко. Освен това вкусът на цигарите в устата прави и храната по-безвкусна, което допълнително потиска глада.