Заради своите енергийни и хранителни съставки бананът заслужено е получил първо място сред плодовете, които задължително трябва да присъстват в ежедневното ви меню.

Бананите съдържат три вида естествени подсладители, които в комбинация с влакната на плода зареждат организма с енергия. Те са богати на протеини, които организмът превръща в серотонин, влияещ на доброто ни настроение.

Витамин В6 регулира нивото на глюкоза в кръвта и помага за облекчаване на симптомите на предменструален синдром. Бананите също са богати на желязо, които стимулират производството на хемоглобин в кръвта и така предотвратяват появата на анемия.

Витамин В12 и магнезият помагат за възстановяване на организма от вредното въздействие на никотина, така че бананите са чудесна храна, ако се опитвате да спрете пушенето.

Калият е минерал, който спомага за правилното функциониране на сърцето, изпраща кислород до мозъка и регулира баланса на вода в организма, което намалява риска от сърдечен удар.

Списание "The New England Journal of Medicine" публикува проучване, според което ежедневното консумиране на банани намалява риска от инфаркт с 40% .