С 15 до 20% да бъдат увеличени заплатите на работещите в образованието, здравеопазването, държавната администрация и културата. За това ще настоява КНСБ в хода на изготвянето на проектобюджета за 2015 г.
„Подобни ръстове трябва да бъдат договорени и на браншово ниво в реалния сектор още през следващите месеци, заедно с договарянето на минималните осигурителни доходи" - това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, на пресконференция във Велико Търново на 7 май 2014 год. Посещението на екип на централата на КНСБ бе по повод редовното заседание на Регионалния съвет в областния град.
„Трябва незабавно да започнем договаряне за работните заплати поради няколко причини. Първо производителността на труда нараства за разлика от разходите за труд, второ след като паднаха ограниченията за работа в рамките на Европейския съюз заради нивото на заплащането рискуваме да останем без кадри в България, това вече е факт за много професии", заяви Пламен Димитров. Президентът на КНСБ съобщи, че синдикатът вече има изготвен комплекс от предложения за изменения в Кодекса на труда, които касаят заплащането на труда. Той обяви, че до две седмици предложенията на КНСБ ще бъдат внесени в Националния съвет за тристранно сътрудничество и че очаква от социалните партньори реални решения по тези въпроси.
Предложенията си КНСБ представи и на Националната тристранна конференция заплащането на труда в България, която се проведе в края на месец април 2014 г. в град София. Някои от тях са основното към допълнителните възнаграждения да варира в отношение 80 към 20%, както и законът да гарантира 100% изплащане на заработените надници, а не както до сега 60%. КНСБ предлага още да бъде въведена солидарна отговорност на собствениците на предприятия с всички техни корпоративни активи, това означава ако дадено предприятие стигне до фалит собственикът да отговаря с активите на други свои предприятия или със свои корпоративни банкови влогове, за да се издължи на работниците или служителите си. Заедно с това КНСБ ще настоява за криминализиране на умишленото неплащане на работни заплати.
В пресконференцията участваха още вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, председателят на Националната синдикална федерация „Метал-електро" Асен Асенов и председателят на регионалния съвет във Велико Търново Десислава Янева.