На 14 май около 200 лекари дерматолози ще правят безплатно прегледи в насока на профилактика на рака на кожата и меланомата, тоест обект на прегледите ще бъдат бенките. Това каза доц. Гриша Матеев-секретар на Българско дерматологично дружество (БДД), предаде БГНЕС.

Събитието е част от кампанията за превенция на рака на кожата "Евромеланома 2014" се провежда в средно 20-25 държави. В България кампанията се провежда от Българско дерматологично дружество от 2006 г.-насам.

За 9 години убедихме българските граждани, че от рак на кожата може да се умре и че той е сериозен и опасен, най-вече меланомата. Основният резултат е повишаване на здравната култура на българина, разказа доц. Матеев.

Доц. Румяна Янкова, член на ръководството на БДД обясни за детската "Евромеланома", която не работи така масово, но целта на кампанията е да насочим вниманието на родителите върху това, което се случва върху детската кожа. Един от факторите за заболяване от меланом са слънчевите изгаряния в голяма степен в детството. Децата са най-податливата група и трябва да им се осигурява по-голяма внимание. Все още виждаме дечица, които са по плажовете след 11.00/12.00, което е изключително вредно за тях, заяви доц. Янкова. Тя наблегна на факта, че в горещите дни, в областта на потните жлези няма слънцезащитна защита, тъй като тя се премахва не повече от 15 минути след като е нанесена. Слънцето по нашите ширини е толкова много, че няма опасност децата ни да останат без Витамин D, ако са с повече слънцезащита на плажа, посъветва специалистът.

Лекарите бяха единодушни, че благодарение на лекарите и медиите българските пациенти вече знаят, че всяка бенка, която променя формата или цвета си трябва да бъде отстранена.

Според специалистите модерната фотозащита включва първична и вторична протекция. 80 % от времето прекарано на слънце през живота ни е преди да навършим 18 години. 55 % от родителите прекарват повече от 4 часа на плажа с децата си. 50 % от майките нанасят фотозащитен продукт 2 пъти дневно, само 20 % го нанасят повторно след къпане. Необходимо е да нанасяме слънцезащитния крем 15-30 минути преди излагане на слънце, нужно е повторно нанасяне след 2 часа, ако все още сме под слънце. Годишната заболеваемост от рак на кожата в Европа е от 20 до 100 на 100 000 души население, а при меланомата броят е по-малък.

Кожният рак е един от най-опасните, от който може да се разболеем, но той се лекува, ако се хване в ранен стадий. Наwww.derma.bg може да проверите кои лекари и къде ще преглеждат безплатно за злокачествени образования на кожата.