Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед е напуснала града. Това съобщиха за 24rodopi.com по време на днешния протест нейни познати.
Служителката от местното Бюро по труда споделила, че изживява тежка драма. „Първо арестуваха сина ми. Продължавам да смятам, че той не може да е извършил подобно деяния. Сега пък искат да ме изгонят от Джебел. В Европа ли сме или в Афганистан? Нима не сме демократична страна, в която има върховенство на закона”, споделила пред близките си Шукрие Мехмед.

Тя напуснала Джебел в деня, в който синът й беше изправен пред състав на Окръжния съд в Кърджали, който остави 18-годишния Мерт за постоянно в ареста. Установила се при роднини в далечно село.

„Започва пълна вътрешна проверка на участъка в Джебел, която ще обхване всички сигнали срещу наркоразпространението и каква работа се е свършила по тях. Ще сме безкомпромисни и ще има тежки наказания за виновните”, заяви пред протестиращите в Джебел директорът на областната полиция комисар Петко Деведжиев.

Местните поискаха крути мерки срещу наркопласьорите и наркоманите, като настояват джебелски полицаи да бъдат преместени в други полицейски управления, а в града да дойдат хора отвън.

„Тук се прикриват престъпления”, казаха джебелчани, цитирани от 24rodopi.com. Те отново изразиха съмненията си, че убиецът на Джейлян и Джейда – 18-годишният Мерт, не е сам и съучастникът му е на свобода.

Комисар Деведжиев обясни пред джебелчани, че в момента се води разследване за двойното убийство и не може да изземе функциите на съда.

Убиецът на 24-годишната Джейлян и 7-годишната й дъщеря да остане в затвора до последния си дъх. Щом не може да получи смъртна присъда, 18-годишният Мерт да остане в затвора да края на живота си.

Това поискаха на протест на площад „19 май” над 100 джебелчани. Те отказаха да влязат в сградата на Общината за разговор с комисар Петко Деведжиев. По-късно наобиколиха служебния автомобил на полицейския директор и не позволиха той да си тръгне преди да говори пред насъбралото се множество.

Заради следствената тайна полицай №1 на Източните Родопи не може да даде отговори на всички въпроси на джебелчани.

Именно това обясни комисар Деведжиев пред протестиращите. Жителите на Джебел настояват и градът да бъде изчистен от наркопласьори. Организаторите на протеста от групата „Ръка за ръка за Джейлян и Джейда” искат връщане на смъртното наказание.