Виртуалните очила на закупения от Facebook технологичен стартъп Oculus Rift може да решат един от големите проблеми, измъчващи днешните военни: как да предоставят на танкистите пълна 360-градусова гледка на случващото около танка, докато те са затворени в него.

Първа от новата технология е решила да се възползва норвежката армия. Нейните инженери окомплектовали част от танковете с очилата за добавена реалност на Oculu. Към тях били добавени и четири камери със сферични лещи, които дават на танкистите 185-градусово зрително поле около машините, съобщават от норвежкия технологичен сайт Teknisk Ukeblad.

Самите камери са свързани с компютърната система на танка, която предава информацията към носения от водача Oculus Rift.

Макар че очилата за добавена реалност тотално лишават танкистите от случващото се около тях, карането при затворени люкове не предлага много по-добра гледка, коментира майор Ола Петер Оден от бойната лаборатория към норвежката армия.

Според инженерите системата може да предложи и други предимства като позицията на танка върху картите или неговата скорост. Така изживяването на танкистите ще се доближи до това на играчите на Battlefield.

И не на последно място комплектът Oculus може да предложи евтин вариант от наличните в момента – всяка от четирите камери струва по 2 хиляди долара, като самите очила се предлага на цена от 300 до350 долара. Така сумата излиза доста по-малко от армейските комплекти за виртуална реалност, използвани в норвежката армия, които излизат по 35 хиляди долара.