Норвежки учен смята, че ЛСД може да бъде ефективно средство в борбата с алкохолизма и планира да открие в Осло клиника, предлагаща лечение на основата на халюциногенното вещество.

"Изследвания показват, че ЛСД, комбинирано с други методи за лечения, има по-добри резултати срещу зависимостта от алкохола от обикновено лечение" без ЛСД, заяви Паал-Оерян Йохансен от Норвежкия технологичен университет в Тронхейм.

Йохансен, който анализирал заедно със съпругата си американски изследвания относно последиците от продукта, твърди, че малка доза ЛСД допринася в срок от шест месеца за намаляването на рисковете от рецидив при зависимите от алкохола и за убеждаването им да се откажат напълно от вредния навик.

Потенциалното използване на ЛСД за медицински нужди е било обект на множество изследвания след войната до момента, в който продуктът беше поставен в категорията на психотропните вещества. Лечението, което норвежкият изследовател препоръчва, предвижда предписването на малка доза от халюциногенното вещество "на информирани пациенти, под наблюдение и в разумни рамки", за да бъдат накарани да помислят върху количеството консумиран алкохол, да осъзнаят положението си и да го прекратят.

"Халюциногенните лекарства не са токсични, нито пристрастяващи. При всяко лечение има оценка на рисковете, която взема предвид предимствата и недостатъците. Алкохолизмът е една от най-разпространените причини за смъртност в западния свят, докато никой не е умрял от лечение с ЛСД", заяви Йохансен.

То обаче може да причини мъчителна тревога и объркване при пациента по време на лечението, допълни той. В рамките на изследванията си норвежкият учен установил още, че ЛСД и другите халюциногенни лекарства като "магическите гъби" не увеличат рисковете от психически проблеми. Напротив, според него съществуват "значителни връзки" между консумацията на подобни вещества и по-ниския процент на тежки психологически отклонения, без да е възможно да се обясни тази връзка.

За да отвори клиниката си, Йохансен трябва да получи одобрението на норвежките медицински власти.