Най-малко 100 жители на източно-родопското градче Джебел днес се събраха пред сградата на общината и протестираха срещу бездействието на местната полиция.

По тяхно настояване в кметството пристигна и областният директор на МВР в Кърджали комисар Петко Деведжиев, който по-късно стана обект и на освиркване и гневни викове, и на мирно изпращане. Акцията бе втората проява на местните, провокирана от шока след бруталното убийство на самотната майка Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеря Джейда, разкрито на 26 април т.г. Те издигнаха плакати със снимки на жертвите, на с които призовават в българското законодателство да се върне смъртното наказание. "Недей да мълчиш, иначе ти си следващият", "Страхуваш ли се – убиецът ще дойде и при теб", гласяха надписите на други плакати.

Организаторката на поредния протест Мерджан Байрам на висок глас поиска уволнения в районното управление на полицията в Джебел и назначаване на външни кадри. "Местните полицаи прикриват и толерират 10-ината наркомани, защото са или роднини, или комшии със семействата им. Тук трябва да дойдат специалисти отвън, които ще си вършат работата, а ние няма да живеем в страх", заяви гневната приятелка на убитата Джейлян. Тя призова хората на площада пред общината да не гласуват на евровота и да настояват за нови местни избори, защото кметът Бахри Юмер "не мисли за Джебел и хората, а за себе си". Младата жена даде знак на протестиращите да останат отвън и да не влизат в залата, където вече течеше срещата на част от протестиращите с кмета и с полицейския директор Деведжиев. Хората на площада шумно скандираха с призиви за оставки, за бързо съдопроизводство и за доживотен затвор без право на замяна за убиеца Мерт Мехмед.

Присъстващите на срещата в залата пък настояха пред комисар Деведжиев да бъде създадена надеждна система за превенция на наркотиците сред младите хора в градчето. Кметът Бахри Юмер запита какви мерки ще предприеме полицията спрямо останалите наркомани от компанията на арестувания Мерт Мехмед. Малко по-късно автомобилът на комисар Деведжиев бе плътно обграден от протестиращите, които крещяха да "говори пред народа". Полицейският директор бе принуден да се върне в кметството. Водачката на гневните джебелчани Мерджан след минути нахлу в сградата и успя да преодолее охраната пред кметския кабинет. След кратки пререкания и лавина от въпроси тя успя да убеди комисар Деведжиев да излезе при протестиращите отвън. Тогава те го атакуваха с искания за незабавна вътрешна проверка в джебелското РПУ и уволнения на всички служители, както и психолози, които да им помогнат да преодолеят шока от двойното убийство. Хората настояваха да научат и подробности от хода на разследването, които полицейският директор отказа да разкрие. Комисар Деведжиев успя да укроти страстите с уверението, че разследващите ще си свършат работата. Полицията не може да праща наркозависимите в комуни, отговори той на настояванията на хората. Градусът на напрежението спадна, но се чуха доста закани към местната власт за "екшън" на 19 май, когато се отбелязва денят на Джебел.