13 члена от новия Закон за МВР успяха да приемат народните представители по време на днешното заседание на парламента, предаде БГНЕС.

Народното събрание се зае с поправките в закона за силовото министерство, които отдавна чакат да бъдат окончателно приети на второ четене.

Заседанието бе прекратено около 12:40 часа, след като опозицията поиска поименна проверка на кворума. След нейното приключване се оказа, че в зала присъстват само 116 депутати, което сложи край на заседанието. Липсата на кворум провали и планувания за днес блиц-контрол с министрите от кабинета.

Законът за МВР е един от най-тежките и дълги закони, с които депутатите от 42-рото Народно събрание са се захванали, като има 268 члена и още редица допълнителни и заключителни разпоредби.

Приетите начални членове се отнасят за основанията за извършване на оперативно-издирвателна дейност. В течение на разглеждането и гласуването на закона управляващото мнозинство по традиция отхвърли редица поправки на опозицията от ГЕРБ, целящи основно запазване на досегашния начин на функциониране на министерството.

От името на ПГ на ГЕРБ поправките на опозицията в новия закон бяха представяни и защитавани от Красимир Ципов, който след тяхното отхвърляне неизменно настояваше за прегласуване. Тази тактика изнерви левицата и принуди депутата Кирил Добрев да обвини ГЕРБ в саботаж на приемането на закона.

"В зала сте едва петима души от ГЕРБ, а наглостта ви мина всякакви граници - изказвате се дори по членове, по които нямате предложения. Станете и кажете, че саботирате приемането на този закон. 50 000 човека го очакват и десет помияра, които са вашите хора там, я саботират - играйте тази игра мъжки", скочи Добрев.

Не саботираме работата на НС по приемането, напротив - вие унищожавате МВР с този закон, настоя Ципов. Следващият след вас ще трябва да се чуди как да заличи всички неблагоприятни последници от този закон", категоричен бе той.

Добрев отхвърли тези твърдения и призова колегите си от ГЕРБ да спрат на улицата и да поговорят със служителите на МВР, за да се убедят лично какво смятат те за сегашното и предишното управление на министерството. "Цветан Цветанов е "любимият" на всички служители министър на вътрешните работи", категоричен бе Добрев.