90 млн лв са похарчили българите в чужбина по време на шестте почивни дни, 1-6 май 2014, съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма, Румен Драганов. Зад граница са почивали 140 000 българи и са платили средно 550 лв на човек за почивка, каза той в сутрешния блок на Bulgaria On Air.
Данните на Института за анализи и оценка в туризма показват, че в България в момента пазарът на туристически услуги е много динамичен. Увеличението на пътуванията е било забелязано по Великденските празници и отново - за Гергьовден. Преобладаващият избор е бил Гърция.
Българските хотелиери и ресторантьори трябва да си направят изводите, каза Румен Драганов. Българският турист има пари и цел - добро обслужване и добра храна, добри условия за почивка. Подобни условия се откриват в съседна Гърция. Тези 140 000 българи отидоха в Гърция и защото у нас нямаше достатъчно отворени хотели и ресторанти по това време. Съвсем малка част от хотелите по Черноморието са отворени в началото на май- съобщи Драганов.
На 1 май се откри летният туристически сезон в Крим въпреки извънредната ситуация, а у нас още не знаем кога ще стане това, каза Драганов.
Рисковете за летния сезон представлява ситуацията в Украйна, както и въпросът с кадрите за сезонна работа.
"Това е проблем, който винаги е съществувал и не става въпрос за хора, които да работят, а за професионалисти с високо качество на труда. Българският туризъм е асиметричен и търси кадри между 1 юни и 30 септември. В голямата си част кадри се търсят за около месец и половина. Това не ни позволява да говорим за специалисти, които да могат добре да си изпълняват работата, защото няма тренинга на по-дълготрайна заетост", добави още Драганов.