Операцията, която днес малкия Стефан претърпя, е изключително рядка заради съвкупността от тежки фрактури на различни места, които той е получил при падането си от близо 10 метра височина в Гранд мол. Това коментира минути след края на операцията доц. д-р Димитър Райков, завеждащ сектор детска ортопедия и травматология към МБАЛ „Св. Анна“. Той посочи, че операцията на счупените бедро, мишница и лакет е преминала успешно, бързо и леко. Интервенцията е продължила час и половина, като са използвани най-съвременните методи в медицината с минимален оперативен достъп, което гарантира и бързина, и минимална инвазивност, респективно – по-малко болка, по-малко шокогенни фактори за детето и по-кратък възстановителен период. Оттук-нататък следват поне 24 часа, през които реаниматорите и анестезиолозите ще наблюдават детето интензивно.

„Състоянието на детето все още е доста сериозно. По мнението на реаниматорите, които са поели детето още от първия момент, жизнените му показатели днес са по-стабилни, но все още има критични зони, касаещи живота му – белодробната му функция все още е затруднена, сърдечната също“, коментира още детският ортопед. Лекарят уточни, че в практиката си за първи път среща дете с толкова много на брой и то тежки травми. „Една по една при различни пациенти тези наранявания при нас са ежедневие, а съвкупност срещаме, но при мотористи, шофьори, алкохолици“, допълни доц. Райков.

Лекарят и колегите му обаче са оптимисти. „Надяваме се, че възстановяването му да бъде пълно. Чест прави на реаниматорите в нашата болница, на неврохирурзите, на хирурзите, които буквално са спасили живота на това момченце още в първите часове след инцидента“, допълни лекарят. Той допълни, че до 28 август, когато Стефан трябва да отпразнува 4-ия си рожден ден, той ще е в съзнание и ще види родителите си.