Хакерското движение Anonymous е престанало да извършва крупни атаки благодарение на ФБР. Това заяви в интервю за „Huffington Post" служител на киберподразделиението на ФБР Остин Берглас.
По думите му, участниците в хакерската група LulzSec, арестувани през 2012 г., са играли ключова роля в Anonymous. Техните арести са внесли „допълнително ниво на недоверие" в движението и са се превърнали в пречка за него.
По-специално, недоверието в Anonymous е възникнало заради това, че някои от членовете му са били арестувани благодарение на Хектор Монсегур от LulzSec, който започнал да си сътрудничи с ФБР.
Професорът Габриела Коулман от McGill University, която изучава Anonymous, споделя, че арестите наистина са поразили „централния активен възел" на хакерите. В същото време тя подчертава, че движението е все още живо и лесно може да се обедини за нови действия.
Групата LulzSec действа в рамките на по-малко от месец, от май до юни 2011 година. През това време обаче хакерите са направили редица атаки срещу ЦРУ, Sony Pictures и британският таблоид „The Sun". След това групата обяви, че се разпуска.
Тогава ФБР и други правоохранителните органи арестуваха по-голямата част от ключовите участници в LulzSec. През 2013 г. шестима от тях бяха осъдени на затвор.
За разлика от LulzSec, Anonymous се представя като сдружение на анонимни потребители без лидер и йерархия. Участието в движението също не е регламентирано - всяка атака може да се извършва от различни хора.
От Anonymous поеха отговорността за редица сериозни атаки срещу големи корпорации и правителствени агенции. Но през последните месеци в действителност мащабът на атаките им намалява.