Братята на Васил Левски и Христо Ботев са били сред ботевите четници. Един от участниците в четата – Димитър Ночев - е бил предаден на турците от собствения си баща. Най-малкият четник е бил само на 16 години и се е казвал Александър Чендов. Тези малко известни факти, свързани с ботевата чета разкри шефката на Мемориален комплекс „Ботев път" Росица Кузманова в часа по родолюбие.

Деца от селата под връх Вола Паволче и Челопек пък зарязаха игрите през ваканцията и слушаха в захлас. Оказа се също така, че и учениците са се подготвили добре за урока. Те разказаха за всички места и паметните знаци, разположени по 120-километровия път на четата от козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския балкан. В два отбора младите родолюбци от двете села се състезаваха кой по-бързо и по-точно ще отбележи върху карта маршрута, по който е минала четата. Най-точно бяха определиха пътя Бианка, Ваня и Венелин от Челопек и Йоан, Десислава и Мария-Магдалена от Паволче.

Те получиха награди, които им бяха връчени от зам.-кмета на Враца Красимир Богданов. Поощрителни награди имаше за Божидар от Челопек и Летисия от Паволче. Специална награда за презентацията си по темата получи 13-годишната Татяна Данаилова от Паволче. На всички участници бяха раздадени патриотични албумчета и материални награди за активното им участие в часа по родолюбие, който бе организиран от Община Враца, Мемориален комплекс „Ботев път" и читалище „Фар 1930" в с. Паволче.