Брадли Манинг, който беше осъден вчера на 35 години затвор заради това, че е предоставил на Уикилийкс хиляди поверителни документи, иска да промени пола си и вече да бъде наричан Челси, съобщи самият той в комюнике.

"Отсега-нататък в тази нова фаза от живота ми, искам всички да знаят кой съм в действителност. Аз съм Челси Манинг, аз съм жена", заяви 25-годишният войник в текст, прочетен по телевизия Ен Би Си в присъствието на адвоката му Дейвид Комбс.

"Предвид начина, по който се чувствам още от дете, искам да започна хормонално лечение възможно най-скоро. Бих искал също така от днес да ме наричат с новото ми име и да използват женското ми име, когато говорят за мен", допълни бившият анализатор на разузнаването.

Според адвоката му Брадли Манинг очаквал края на процеса, за да направи съобщението, защото не искал този въпрос да нарушава разискванията. Смущенията относно половата идентичност на войника вече бяха изтъкнати от Дейвид Комбс по време на делото, което приключи вчера.

Манинг трябва да излежи присъдата си във военния затвор на Форт Лийвънуърт, в щата Канзас, който в момента не осигурява хормоналното лечение, поискано от младия мъж. "Надявам се, че Форт Лийвънуърт ще направи каквото трябва, за да му позволи достъп до лечението, ако ли не ще направя всичко по силите си, за да се уверя, че те ще бъдат задължени да го направят", заяви Дейвид Комбс. Той уточни, че не знае дали освен хормонално лечение Брадли Манинг иска да се подложи и на хирургична операция, за да промени пола си