Около 2000 поклонници, облечени в бяло, изпълняват ритуален танц на изгрев-слънце край Седемте рилски езера в планината Рила под акомпанимента на цигулки и женски хор.

Всяка година през август членове на "Бялото братство" се стичат от цял свят към езерата, разположени на 2100 метра надморска височина, за да отбележат 19 август, началото на тяхната нова година, разказва Франс прес.

Хора от всякакви възрасти практикуват "паневритмия", смесица от хармонични движения от гимнастиката и медитативен танц. В пълен синхрон те образуват множество големи бели концентрични кръгове, които се открояват върху зелените пасбища на масива в Западна България и се радват на особена почит от туристите.

Според езотеричното движение позитивната космическа енергия е най-висока по тези места около 19 август. Паневритмията им помага да я усвоят и да я разпространяват по света. "Ние идваме в Рила, за да се отървем от натрупаната нечистотия в ежедневния ни живот в града благодарение на енергията на това място", разказва пред Франс прес 80-годишната Александрина Стоилова, намествайки бялата си широкопола шапка преди да се включи в ритуала.

Поклонниците, които се обръщат един към друг с "брат" или "сестра", пристигат няколко дни по-рано и построяват лагери в местността. Сутрин те поздравяват изгрева с молитви и медитативни упражнения, за да се съединят с природните сили, след което посещават лекции, помагащи им да "отворят душата си".

Духовното учение, основано от българския теолог Петър Дънов през 1897 г., е синкретизъм, съединяващ елементи на християнството и индийския мистицизъм. Основен елемент в него е братската любов, здравите навици за живот, положителното мислене и хармонията с природата.

Петър Дънов завел първите си поклонници в Рила през 1929 г. и в следващите години развил паневритмията. По онова време последователите му били около 40 000. Движението не предоставя данни за броя им днес. Българското правителство призна положителните последици за здравето от ритмичните упражнения и те дори бяха преподавани експериментално в софийско училище в часовете по физическо възпитание.

Втората световна война и установяването на комунистически режим в България през 1944 г. принуждават движението да премине в нелегалност. "Паневритмията беше практикувана тайно и хората все пак идваха в Рила, макар че това официално беше забранено", припомня си 68-годишният Христо Маджаров, един от преподавателите на движението и дългогодишен последовател. "Нещата се влошиха след 1957 г., когато властите конфискуваха и изгориха нашите книги и много братя и сестри загубиха работата си", допълва той.

Днес Бялото братство се възприема като секта от Православната църква, както и във Франция. В България движението беше официално регистрирано като религия след падането на комунизма през 1989 г. А през 2007 г. обществено допитване за най-великите исторически личности в България постави Дънов на второ място сред над 2700 предложени имена.

Движението му се разви и в чужбина - във Франция, където неговият ученик "Омраам" Михаил Айванхов (1900-1986 г.) разпространи неговите учения, в Белгия, Швейцария и достигна чак до Канада, Мексико, Исландия и Демократична република Конго. "За втори път идвам в Рила и бих искала да продължа да идвам тук, защото практикуването на паневритмията в планините е много различно от практикуването в Швейцария", казва Давид Жерар, който се присъединил към Братството преди 37 години във Франция.

43-годишната икономистка от Гренада Мария Хесус обяснява, че практикува танца в Испания от осем години и това й доставило "духовна хармония и жизненост". В публикувано неотдавна изследване университетската преподавателка, специалист по спорта, Людмила Червенкова подчертава положителните последици от движенията за възрастните хора от различни възрасти след само шест месеца практикуване. Простите упражнения, създадени от Дънов, подобряват равновесието на хората, както и физическата им издръжливост и същевременно намаляват агресивността им и в крайна сметка засилват техния оптимизъм и им позволяват да се борят с депресивните тенденции, отбелязва тя.