Бившият директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова завежда дело заради уволнението си.

"Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая. Няма по-заинтересован в случая от мен", обясни тя.

"НЦИОМ работи по специфични задачи, които не се изпълняват от частните социологически фирми, нито от останалите вътрешни парламентарни звена. За времето, в което съм ръководила НЦИОМ, центърът е провел общо 515 планови изследвания – става дума както за количествени, така и за качествени изследвания. За 14 години, имаме общо 127 изследвания на политическите нагласи или средно по около 9 на година. В годишните си планови изследвания, сме измервали влиятелността на парламентарните групи, оценките за техните законодателни инициативи, комуникационните им умения и близостта им до хората. НЦИОМ приема заявки от народни представители за блокове въпроси във всяко месечно планово изследване", каза Йорданова по повод намерението на Миков да закрие НЦИОМ и да използва частни социологически агенции за проучванията.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков уволни дисциплинарно шефа на държавната социологическа агенция НЦИОМ Лидия Йорданова.

При вътрешния одит е установено, че Йорданова без да има подписан договор на външни лица са изплатени 211 879 лева. До началото на есенната сесия ще бъдат освободени още девет служители от агенцията. Четирима обаче ще останат на работа в новата структура - Агенция за оценка на законите.

При проверката е установено, че като анкетьори Лидия Йорданова срещу заплащане е използвала роднини на социолозите от НЦИОМ. Проверяващите били втрещени, че хората на Йорданова получавали по две заплати за една и съща работа - веднъж по трудов договор и веднъж по граждански договор с външни изпълнители. Всички данни от проверката вече са предадени на прокуратурата.