Възможно е скоро здравната каса да не може да осигури здравноосигурителните плащания. Причината е недостигът на средства в размер на 108 041 674 лв. Това каза на пресконференция управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.
По думите й към края на юли приходите на държавната структура са изпълнени на 50.8%, от които здравни вноски в размер на 46.4%. Общите разходи на НЗОК към 31 юли пък били 60%. „Ето от къде идва дефицитът", посочи Тодорова.
Недостигът на средства за здравноосигурителни плащания в извънболничната помощ и за специализирана медицинска помощ са в размер от 1 352 000 лв. А дефицитът за лекарствени продукти се очертавал в размер от 34 504 000 лв. Близо 7 млн. в минус са средствата за денталната помощ. В болничната медицинска помощ пък прогнозният недостиг се очертавал - 361 167 00.
Заради тази негативна финансова картина, Тофорова смята, че ще е необходима актуализация на бюджета на Здравната каса.
„Паднала е дейността на болниците, но се качва разходът за лекарства за онкоболни. Трябва да се провери по-скъпи лекарства ли се изписват или повече хора са се обърнали към системата за това лечение, посочи управителят на касата. За 2013 г. на НЗОК са дадени 90 млн. лв. за онкопрепарати и после се добавиха 17 млн. лв., така общо са 107 млн. лв., а към месец август вече са употребени 109 млн. лв. Никой не е взел предвид, че влизат иновативни препарати, които удължават живота на пациентите. Това влиза в рубриката - изчисление на риск", посочи още шефът на Касата.