Хърватският финансов министър Славко Линич беше освободен от поста си, след като прокуратурата започна разследване на афера, която ощетила държавата с милиони евро.

"Казах тази сутрин на министър Славко Линич, че вече не се ползва с доверието ми…и че нашето сътрудничество вече не може да продължава", заяви хърватският премиер Зоран Миланович. Заместникът на Линич Борис Лаловац беше назначен от лявоцентристкия премиер за наследник на уволнения министър. Номинацията му трябва да бъде одобрена от парламента.

64-годишният Линич, един от най-популярните политици в Хърватия, беше обвинен в последните дни от местните медии, че е ощетил държавата с милиони евро, след като подписал с местна компания споразумение за придобиване на терени в замяна на намаляване на дълга й към държавата.

Става дума за фабрика за дървесина във Винковци, Източна Хърватия, която отстъпила на държавата терен от 53 000 кв. м. на стойност 4,4 милиона евро. Стойността на терена беше оценена от Данъчната дирекция на едва 790 000 евро. Линич увери, че тази оценка е неточна, защото подценява стойността на терена.

Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013 г., е в рецесия от пет години. Изправено пред значителен бюджетен дефицит, правителството прие през април редица мерки за намаляване на разходите и спазване на изискванията на ЕС, който започна през януари наказателна процедура за прекомерен дефицит срещу най-новата си държава членка.