Честването на Съединението на България на 6 септември в Хасково ще премине без участието на военните от местното поделение. Това обяви главен експерт "Култура" в общината Венета Въжарска на пресконференция днес. Причината за това е заповед на ръководството на Сухопътни войски, според която от началото на годината армията можела да участва в национални и регионални празници само срещу хонорар.
Освен това договорът за услугата с военните трябвало да бъде сключен 5 дни преди събитието, а до 3 дни след тържеството трябвало да бъдат възстановени и разходите за гориво и смазочни материали.
Сметка колко точно би струвало наемането на военни за Съединението от местната администрация не са правили, тъй като в бюджетът за тази година не били заложени разходи за подобни дейности.
Най-рано от кметството в Хасково ще могат да се възползват от услугите на Сухопътните войски от 2014 година след приемането на новата финансова рамка.
От община Хасково не скриха несъгласието си със заповедта на ръководството на Сухопътни войски и изразиха надежда, че тя ще претърпи промени.