Все повече компании бягат от Гърция и се установяват в България, защото разходите им там са сравнително по-ниски, съобщава Евронюз.

За да оцелеят от рецесията, предизвикана от строгите мерки за икономии в най-слабата държава членка на еврозоната, предприемачите търсят убежище в най-бедната държава членка на ЕС, отбелязва телевизията.

"Сандански, Петрич, Кулата, Мелник – български градове близо до границата с Гърция, виждат все по-голям брой гърци. Първата вълна от компании, които пристигнаха в България от Гърция, започна през 90-те години на миналия век, стимулирана от еуфорията от "гръцката експанзия на Балканите". Сега съвсем различни условия подтикват гръцки компании да търсят убежище отвъд границите", казва кореспондентката на Евронюз Симела Тучтиду.

Данъкът върху бизнеса и физическите лица в България е най-нисък в ЕС, 10%. Корпоративният данък в Гърция е 26%. Работодателите могат също така да предложат по-ниска минимална заплата, когато са в България, отбелязва Евронюз.

Собственикът на хотел Христос Мавридопулос вижда все повече свои сънародници да пристигат в България. "Тези, които могат да напуснат, наистина напускат, нови компании всеки ден. Това са предимно отчаяни хора. Те не знаят точно защо пристигат тук или какъв ще бъде следващият им ход. Те просто искат да се махнат от случващото се днес в Гърция", обяснява той пред Евронюз.

Костас Зервас наема сграда от 1000 кв. м. в Петрич и плаща 300 евро на месец, стремейки се да уравновеси бюджета си. В Гърция това би му струвало в пъти повече. Наред с компаниите, служители също се местят. Това би било немислимо преди десет години, когато Гърция имаше амбициите да ръководи икономиките на Балканите. Историята на механика Давид Подосиан е обичайна. "Безработицата повече или по-малко ме накара да напусна Птолемаида и да потърся живот и работа в друга страна. Тук печеля 700 лева (380 евро). Това е повече от достатъчно. Това е много по-добър живот, отколкото човек би имал в Птолемаида", разказва той.

Традиционно оживеният североизточен гръцки град Серес е само на 40 км от Южна България. Заместник председателят на Търговската камара на Серес Димитрис Ганакис рисува мрачна картина на променящата се съдба на града. "В последните пет години близо 5000 компании изчезнаха от регистрите. Повечето от тях се преместиха в България", казва той.

Наред с компаниите, гръцки купувачи също пресичат границата заради по-ниските цени в България. Властите в Серес призовали за създаване на специална икономическа зона с по-ниски данъци, за да се спре изтичането на компании, но били уведомени, че европейските закони не позволяват подобно нещо.