"Порозовелият" Паметник на Съветската армия в София беше почистен тази нощ.

Паметникът вчера осъмна отново боядисан, този път войниците са в розово. Отдолу имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!". Орнаментът от едната страна на паметника беше целият боядисан в розово. На срещуположната страна на паметника само една пушка беше боядисана в розово. На паметника от лицевата му страна в розово пишеше с големи букви: "Прага 68 България, извини се". Над оригиналния надпис, който гласи: "На Съветската армия, освободителка от признателния български народ пишеше: ИЗВИНЕТЕСЕБЕ!!!!!. От двете страни на оригиналния надпис на паметника един път на латиница и веднъж на кирилица пишеше: Прага` 68. Малко в розово бяха покрити и два от венците на алеята преди паметника.

Вчера се навършиха 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Датата е 21 август 1968 г. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет. Тя започва на 5 януари 1968 г. и продължава до 20 август 1968 г., когато СССР и съюзниците от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната. България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

В знак на протест пък в България Паметникът на Съветската армия беше изрисуван няколко пъти. През 2011 година известни комикс герои го "украсиха" и подписаха с мотото "В крак с времето" - лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София. Имаше още няколко посегателства върху монумента, включително му бяха "надянати" разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група Пуси Райът.

По-късно през деня няколко плочи от облицовката на постамента от паметника на Съветската армия в София паднаха на земята. Нямаше пострадали, нито инцидентът да имаше общо с боядисаните в розово скулптури на съветски войници, във връзка с 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в бивша Чехословакия пред 1968 година.

Дълги години има спорове около този паметник между негови защитници и противници, които настояват за неговото демонтиране. Преди време известният скулптор Александър Дяков предложи неговата трансформация като се изгради купол на църква с ръката на Христос, въздигната към небето. Тази форма трябвало да бъде символ на стремежа към опрощение и нов път.

Дяков подчерта, че не е за разрушаването на паметника, а за неговата трансформация. Фигурите могат да останат в ниското пространство - те са творби на наши големи скулптори, като Любомир Далчев, Иван Фунев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, а художник-график е Борис Ангелушев. Това са типични образци на соцреализма.