Стотици се стекоха край извор в планинската местност Дамбалъ над Момчилград, за да потърсят изцеление на болестите си. Според поверието в нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите честват Хъдърлез, водата, извираща от скалите в района, добива целебна сила.

Както всяка година и тази на Дамбалъ дойдоха мюсюлмани и християни от цяла България. През последните години изцерение тук търсят също хора от Турция и Гърция, а популярността на извора расте непрекъснато. Според поверието водата в планинския извор става лековита около полунощ. Хората чакат особено прошумяване на листата в гората, което според местната легенда се предизвиква от преминаването на мюсюлманските светци Хъдър и Иляз. След това следва ритуално измиване в ледения извор. Хората вярват, че водата лекува заекване, парези, нервни болести, екземи и други заболявания.

Дамбалъ е култово място за местните мюсюлмани-алиани. В района се намира и гроба на алиевитския светец Ярам баба. Местното предание разказва, че в стари времена той и дружината му седнали да обядват върху високите скали над с. Летовник. Нахранили се, но се оказало, че местността е безводна. Тогава светецът ударил с юмрук скалата и от нея бликнала лековитата вода.