Моя състудентка от университета в Ню Делхи живее в дома на семейството си в един от най-изтънчените квартали на столицата, започва разказа си Виба Кумар от The Wall Street Journal. На 29 години тя има чисто нов BMW Серия 3 кабриолет, подарък от баща й. Самата тя не работи.

Наскоро тази моя позната ми се обади и излязохме на обяд. Изглеждаше доста отегчена и дръпната. Каза ми, че е изключително депресирана и смята, че животът й не струва. Тя определено не е единственото дете на богаташи в Делхи, което се чувства така.

Сънджай Чуг, психиатър от Ню Делхи, разказва, че в кабинета му всеки ден идват по трима-четирима млади, богати и нещастни пациенти. "Тези деца често са възпитавани, че няма защо да се притесняват и че парите могат да се погрижат за всичко", споделя той.

Често наскоро забогателите родители не искат децата им да се сблъскват с трудностите, през които те са преминали, докато са растяли, добавя Чуг. Те обаче пропускат да научат отрочетата си, че животът е много повече от скъпи питиета, нови играчки и маркови дрехи.

Наскоро станах свидетел на това как тинейджъри, облечени в дрехи на Gucci и Prada, пристигат пред един от луксозните барове в Делхи с поршета и ламборджинита, пращат си няколко въздушни целувки и влизат вътре. На интернет страница на заведението може да бъде намерен лозунгът "Хедонизмът се завръща".

След около час и нещо и няколко питиета един пълничък младеж от групата поиска сметката. "О, само 60? Не е зле", възкликна на висок клас. Ставаше въпрос за 60 хиляди рупии (1000 долара).

Една позната в Делхи казва, че прекарва повечето следобеди в апартамента си, седейки на дивана и пушейки марихуана.

"Винаги съм получавала това, което искам, така е било и така ще бъде", разказва 30-годишната ми позната. Когато е на 13, помолва родителите си за най-висок клас лаптоп и те й го купуват. "Това е последното нещо, което получаваш тази година, с изключение на почивката в Кайро", цитира ги тя.

Чуг споделя, че много от младите му пациенти отричат да са в депресия. Той обяснява, че симптомите често включват нужда от незабавно удовлетворение, изобилие от пари, чувство за празнота. липса на цели, минимален родителски надзор, както и пристрастеност към алкохола и наркотиците.

"Те никога не се научават как да се грижат за себе си и за хората около себе си и продължават да се прехвърлят от едно нещо, място или човек към друго в търсене на щастието", разказва психиатърът.

"За съжаление, този проблем нараства с всеки изминал ден и може да стане още по-сериозен в бъдеще", добавя д-р Сатянараяна, професор по социология в Османския университет в Хайдерабад. "Родителите нямат време да обръщат внимание на децата си и да им внушат основните ценности, необходими за балансирания и здравословен начин на живот... Съвременното общество е рационално и строго, докато постмодерното общество е ирационално и гъвкаво по дефиниция. Преди около две десетилетия Делхи се превърна в едно постмодерно общество. Естествено, поведението на децата, родени в постмодерно време, отразява постмодерната култура", обяснява той.

Радхира Борд, социален учен, която прекарва студентските си години в Ню Делхи, идва от привилегировано семейство. След смъртта на баба си Борд получава голямо наследство.

"Живеех в Делхи, докато учех в университета, и водех бляскавия живот, типичен за хората на моята възраст", разказва тя в скорошно интервю. "Много скоро обаче започнах да го намирам за доста скучен."

"Мръсотията, опасността и решителността на Индия, които познавах от детството си, ми се струваха много по-интересни", добавя тя, говорейки за детските си години в Джаркханд. "Това беше Индия на селата, селската политика, бедността, много усмивки, смях и здрави социални връзки."

Борд напуска Ню Делхи и сега прекарва времето си ту в Холандия, където прави докторантура по науки за околната среда, ту в селските региони на Джаркханд.

Тя обаче е една от малцинството.

Наскоро отново се срещнах с познатата си от университета, този път в нейното имение, завършва Виба Кумар от The Wall Street Journal. Отпивайки от чая си и дъвчейки бисквитки, тя впи празен поглед в огромния пръстен с диамант на ръката си. Обясни, че току-що се е сгодила за инвестиционен банкер и двамата ще имат красива къща на "Бейкър Стрийт" в Лондон. Като изключим това, тя почти не проговори.