Жената от Пазарджишко, която роди бебе заразено със сифилис, е избягала от болницата, когато е узнала за венерическата зараза. Близо две седмици по-късно майка я накарала да се лекува принудително. Едва тогава в болницата й е направена консултация със специалист и е назначена терапия.23-годишното момиче е хоспитализирано без никакви медицински изследвания, почти без документи. По време на раждането лекарите правят рутинна процедура - вземат за проба кръв от майката, както и от пъпната връв. Резултатите от направеното изследване Васерман излизат на следващия ден. Медиците са меко казано втрещени. И двете проби са “силно положителни”, с по четири плюса. Което означава, че категорично и безспорно в двете дози кръв е открита инфекция от сифилис. Веднага е взета проба и от кръвта на новороденото. Резултатът от изследването е идентичен с първите два.

Мълвата в селото твърди, че от махалата, където живее родилката, жените масово си изкарват парите на магистралата. За тази майка конкретно не се знае дали е от занаята.

По-рано днес стана ясно, че бебе, заразено със сифилис, се е родило в Пазарджик. Новината се разбра, след като бе отразена в статистиката на заразната заболеваемост за региона на Националния център по обществено здраве и анализи. Новороденото се е появило на бял свят в седмицата от 12 до 18 август.