Влиятелният международен медиен магнат Рупърт Мърдок готви извънреден план за закриването на своя вестникарски бизнес във Великобритания в случай, че съдебните власти в кралството обвинят в корупция неговата компания News UK.

От доклада, подготвен от експерти на империята на Мърдок, с копие от който вестник "Дейли телеграф" разполага, става ясно, че подобни обвинения срещу News UK ще "убият тази компания и ще заплашат 46 хиляди работни места".

Британската полиция разследва мениджъри на компанията, която притежава влиятелните вестници "Таймс", "Сънди таймс", "Сън" и "Сън он сънди". Причината за разследването е незаконното подслушване на телефоните на знаменитости и подкупването на държавни служители с цел получаване на информация.

Според следствието с тази дейност са се занимавали журналистите на вестник "Нюз ъф дъ Уорълд", който също принадлежеше на Мърдок. Магнатът беше принуден да закрие изданието през 2011 заради избухналия скандал.

В момента в полезрението на следователите са попаднали мениджърите на компанията News UK. Те подозират, че журналистите са се занимавали с незаконна дейност със знанието и одобрението на ръководителите на медийната империя на Мърдок.

Ако британските власти повдигнат официално обвинение срещу компанията, международната корпорация на Рупърт Мърдок ще бъде изправена пред подобно съдебно преследване и в САЩ по закона за корупцията.