Редникът от американската армия Брадли Манинг беше осъден на 35 години затвор и беше дисциплинарно уволнен от армията заради най-голямото нарушаване на държавни тайни в американската история.

Военният съдия полковник Дениз Линд произнесе присъдата му след продължилото няколко месеца дело срещу Манинг, който предаде голям брой класифицирани държавни документи на сайта Уикилийкс, основан от Джулиан Асандж. 25-годишният Манинг очакваше присъдата си с пребледняло лице. Тя беше оповестена от съдия Линд, която говори по-малко от две минути.

Видео връзката със съдебната зала във военната база Форт Мийд край Вашингтон беше прекъсната веднага след произнасянето на присъдата. Миналия месец войникът беше признат за виновен в шпионаж и други престъпления, след като преди това призна, че е предоставил стотици хиляди доклади за войните в Афганистан и Ирак и тайни американски дипломатически грами.

Присъдата му се смята за особено важна, тъй като друга къртица, бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, който в момента се намира в Русия, е издирван от САЩ по обвинения в шпионаж. Той разкри подробности за тайни операции на Агенцията за национална сигурност, свързани с електронно наблюдение.

В понеделник военните прокурори поискаха присъда от 60 години затвор за Манинг, като заявиха, че наказанието ще изпрати послание към хората, обмислящи кражба на класифицирана информация. Главният адвокат на защитата Дейвид Комбс обаче призова за снизхождение към клиента му. Той заяви, че Манинг се е разкаял за постъпката си, сътрудничил е на съда и заслужава шанс един ден да създаде семейство и да се движи свободен.

Комбс ще говори пред журналисти в 13,30 ч местно време (17,30 ч по Гринуич) и се очаква да обяви следващите стъпки по делото срещу войника, които могат да включват и обжалване на 35-годишната присъда. Манинг получи приспадане на 1293 дни от присъдата си за времето, което вече излежа в ареста.

Брадли Манинг беше младши анализатор на разузнавателна информация в американска база близо до Багдад, когато предавал данните, около 700 000 документа, на сайта Уикилийкс. Войникът беше арестуван в Ирак през 2010 г. и оттогава се намира в предварителен арест. Документите, които той разкри, смутиха американските съюзници, когато Уикилийкс ги публикува, и станаха причина американските власти да предупредят, че войниците и източниците на разузнаването са изложени на опасност.

Манинг, смятан от поддръжниците си за герой, който повдигнал капака на американската външна политика, беше признат за виновен по 20 от предявените му 22 обвинения. Той обаче беше оправдан по най-сериозното обвинение в "подпомагане на врага", главно "Ал-Кайда". Над 100 000 души се подписаха под петиция, призоваваща за номинирането на Манинг за Нобелова награда за мир. Подчертавайки сериозността на делото, американските власти го определиха като безскрупулен предател, чиито действия поставят страната в опасност.

Експерти, които свидетелстваха по време на процеса срещу Манинг, заявиха, че той бил объркан относно пола и сексуалността си и бил под огромен физиологичен стрес по времето, когато предавал документите. Манинг също се извини. "Съжалявам, че действията ми навредиха на хора и на САЩ", заяви той по време на съдебно заседание миналата седмица.