Британската полиция разследва убийството и опичането на един от лебедите на кралица Елизабет II.

Птицата била заклана, опърлена и одрана, а останките от нея били оставени на брега на река близо до замъка Уиндзор, в западната част на Лондон, съобщиха от полицията и от благотворителна организация, защитаваща животните. Случката напомня за българската комедия "Мисия Лондон", в която прочутите английски лебеди имат централна роля.

Всички диви неми лебеди във Великобритания са смятани за собственост на короната и убийството им е престъпление. Служителката на благотворителната организация Уенди Херман заяви, че била отвратена, когато открила птицата в неделя.

"Открихме само останки, всичко беше опърлено. Всичко е направено спретнато, вероятно, за да се вземе месото. Те са одрали птицата и вероятно са я опекли там върху барбекю", съобщи Херман от благотворителната организация Swan Lifeline, която се грижи за болни и ранени птици.

Полицията разследва кражба на лебед, след като за откриването на птицата било съобщено в неделя от общински съветник. "Лебедът бил убит и опърлен", съобщи полицията в комюнике. В миналото лебедите били сервирани като деликатес на банкети във Великобритания, но от 1981 г. те са защитени от британските закони. Закон от 12-и век предоставя на Короната собствеността на всички лебеди в Англия и убийството или раняването им било класифицирано като предателство.