Единствено вертолетът Ми-17, носещ националния флаг от предвидената техника, участва в парада по повод 6 – май Денят на храбростта и празника на Българската армия, предаде репортер на БГНЕС.

Вертолетът Ми-17 беше предвидено да открие парада, във въздуха обаче трябваше да прелетят и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна - вертолети Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л- 39 и самолети Пилатус.

Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов обясни, че решението да не прелетят днес самолети е взето от ръководството на Военновъздушните сили. Той каза, че при разузнаване на времето, малко преди самия парад, въздушният разузнавач, който минал, е бил плътно в облаците.

"Вие знаете, че в облаци не се пилотира и с цел мерки за безопасност по решение на командването на ВВС мина само хеликоптерът", каза Симеонов. "Аз също съм разочарован, че авиацията я нямаше, тъй като аз самият съм пилот, но в края на краищата по – добре ли щеше да бъде да направят нещо, което да завърши по друг начин", заяви той. Всъщност и част от хората, които бяха на площада, явно бяха разочаровани, защото в един момент, след като се разбра, че няма да прелети още техника, се чуха и ръкопляскания за един случайно прелитащ граждански самолет.

На самия парад преминаха блокове на въоръжените ни сили, сред тях тези от Сухопътните войски, ВВС и Военноморските сили. Последният блок, който хората на площада видяха беше този на Военна полиция. Военните полицаи за първи път дефилираха на военния парад за празника на армията.

Президентът Росен Плевнелиев и военният министър Ангел Найденов в края на парада поздравиха и ветераните. А след като преминаха и представителните блокове, хората на площада можеха да видят спектакъла на Националната гвардейска част "Искри".